Етикет при хранене
Кое как се яде
- можете да си оберете вкусния сос от чинията със залче хляб, не с цяла филия
- можете да си смачкате един картоф в соса, но не всички картофи едновременно
- не е прието да дробите супата с хляб
- от хляба, който е сервиран към супата, си отчупвате малки залъци
- когато се яде супа, чинията не бива да се повдига, може само леко да се наклони настрани
- когато супата е сервирана в чаши, можете да изпиете остатъка, при положение, че чашата не е много голяма
- когато се сервират малки хлебчета, не е желателно да ги разрязвате по средата
- докато си отчупвате от хляба, не бива да стискате вилицата в свития си юмрук
- филийките за закуска или вечеря си мажете сами, като държите хляба в ръката си. Не е прието хлябът да се маже в чинията, като се придържа с вилица
- не чоплете в маслото и не дълбайте дупки в него
- ако отляво до чинията ви е поставена малка чинийка за хляб, мястото на маслото е в нея, не в голямата чиния
- малките хапки на коктейли взимаме с ръка от чинията
- пържените яйца се ядат само с вилица
- варената или пържена риба се яде със специални прибори за риба; филета и пушена риба – с нож и вилица, а риба от консерва – само с вилица, като си помагате със залче хляб
- от месото се отрязва хапка по хапка, не се надробява целият шницел на малки парчета
- ястия от смляно месо се режат само с вилица
- птици се ядат с нож и вилица
- ако на массата са поднесени купички за измиване на пристите, можете да приемете това като покана да не се притеснявате да ядете с пръсти
- попадналите в устата кости връщате с вилица и оставяте в края на чинията
- в специализирани ресторанти печено пиле се яде само с ръце, като внимавате да не ви стърчи кутрето
- зеленчуците се натрошават с вилица
- кафето или чаят не се сърбат
- кафето и чаят не се духат, за да изстинат
- не бъркайте по-продължително от необходимото, за да ви се разтвори прибавката
- лъжичката се оставя в чинийката и в никакъв случай в чашата
- сухите сладкиши ядем с ръка – като си отчупваме от поднесения в чинийката кейк
- петифури ядем с виличка за сладкиши
- преди да започнете да ядете макарони, добре е да ги нарежете с вилица
- спагетите се захващат с вилица и се навиват в длъбнатината на лъжицата или просто върху самата чиния, така че да се намотаят около зъбците на вилицата
- пудинги и кремове се ядат или с вилица или с лъжица
- сладкото се взема от общата купа и се слага направо върху хляба, а не в собствената чиния. Това се прави само с поставена за целта лъжица
- мидите се ядат с ръце
- ябълките и крушите се нарязват
- портокалите белим с нож за плодове, мандарините – с ръка
- гроздето се яде от чепката, като си късате зърно по зърно
- грейпфрутът обикновено се сервира нарязан на две, със специални лъжички се изгребва месестата му част
- праскови и кайсии се ядат с прибори
- при дребни плодове с костилки костилката се изплюва в лъжичката и след това се слага в чинията
http://sites.google.com/site/mentalistat/etiket
No comments:
Post a Comment