Popular Posts

Friday 15 April 2011

това е мили дами от мен с любов

Етикет при хранене

Кое как се яде
-         можете да си оберете вкусния сос от чинията със залче хляб, не с цяла филия
-         можете да си смачкате един картоф в соса, но не всички картофи едновременно
-         не е прието да дробите супата с хляб
-         от хляба, който е сервиран към супата, си отчупвате малки залъци
-         когато се яде супа, чинията не бива да се повдига, може само леко да се наклони настрани
-         когато супата е сервирана в чаши, можете да изпиете остатъка, при положение, че чашата не е много голяма
-         когато се сервират малки хлебчета, не е желателно да ги разрязвате по средата
-         докато си отчупвате от хляба, не бива да стискате вилицата в свития си юмрук
-         филийките за закуска или вечеря си мажете сами, като държите хляба в ръката си. Не е прието хлябът да се маже в чинията, като се придържа с вилица
-         не чоплете в маслото и не дълбайте дупки в него
-         ако отляво до чинията ви е поставена малка чинийка за хляб, мястото на маслото е в нея, не в голямата чиния
-         малките хапки на коктейли взимаме с ръка от чинията
-         пържените яйца се ядат само с вилица
-         варената или пържена риба се яде със специални прибори за риба; филета и пушена риба – с нож и вилица, а риба от консерва – само с вилица, като си помагате със залче хляб
-         от месото се отрязва хапка по хапка, не се надробява целият шницел на малки парчета
-         ястия от смляно месо се режат само с вилица
-         птици се ядат с нож и вилица
-         ако на массата са поднесени купички за измиване на пристите, можете да приемете това като покана да не се притеснявате да ядете с пръсти
-         попадналите в устата кости връщате с вилица и оставяте в края на чинията
-         в специализирани ресторанти печено пиле се яде само с ръце, като внимавате да не ви стърчи кутрето
-         зеленчуците се натрошават с вилица
-         кафето или чаят не се сърбат
-         кафето и чаят не се духат, за да изстинат
-         не бъркайте по-продължително от необходимото, за да ви се разтвори прибавката
-         лъжичката се оставя в чинийката и в никакъв случай в чашата
-         сухите сладкиши ядем с ръка – като си отчупваме от поднесения в чинийката кейк
-         петифури ядем с виличка за сладкиши
-         преди да започнете да ядете макарони, добре е да ги нарежете с вилица
-         спагетите се захващат с вилица и се навиват в длъбнатината на лъжицата или просто върху самата чиния, така че да се намотаят около зъбците на вилицата
-         пудинги и кремове се ядат или с вилица или с лъжица
-         сладкото се взема от общата купа и се слага направо върху хляба, а не в собствената чиния. Това се прави само с поставена за целта лъжица
-         мидите се ядат с ръце
-         ябълките и крушите се нарязват
-         портокалите белим с нож за плодове, мандарините – с ръка
-         гроздето се яде от чепката, като си късате зърно по зърно
-         грейпфрутът обикновено се сервира нарязан на две, със специални лъжички се изгребва месестата му част
-         праскови и кайсии се ядат с прибори
-         при дребни плодове с костилки костилката се изплюва в лъжичката и след това се слага в чинията
http://sites.google.com/site/mentalistat/etiket




No comments:

Post a Comment